Jak hrát Mause

Maus

„Co říká Maus? Ding-ding-ding-ringading-ding!“

Přehled

Maus je největší a nejtěžší tank ve hře. Jedná se také o teoreticky nejlépe opancéřované vozidlo, jelikož obsahuje korbu s působivým 200 mm tlustým čelním pancířem, 185 mm tlustým bočním pancířem a věží s tloušťkou pancíře 240 mm resp. 210 mm na přední a boční straně. I zadní stranu vozidla může být obtížné poškodit, jelikož ji chrání 160 mm oceli na korbě a 210 mm oceli na věži. Navíc má tank Maus vynikajících 3 000 bodů výdrže, takže i když se vám podaří úspěšně probít jeho pancíř, stále budete mít před sebou ještě hodně práce, než ho zcela zničíte. Další skvělou výhodou tohoto německého kolosu je jeho úžasný dohled 400m, který umožňuje sledovat nepřátele z velké vzdálenosti.

Skvělé hodnoty pancíře si však vybírají velmi vysokou daň, při hmotnosti 190 tun je totiž Maus velmi pomalý a neohrabaný s nesmírně pomalým otáčením věže i korby. Proto ho dokáže snadno objet i jakýkoliv jiný těžký tank. Další nevýhodou tanku Maus je jeho velikost – jelikož se v podstatě jedná o horu oceli, je tento tank velmi snadné najít, zasáhnout a pokud se v nepřátelském týmu nachází dělostřelectvo, můžete si být jistí, že bude toto vozidlo jejich hlavním cílem.

12,8cm dělo namontované na vozidle možná není na své úrovni právě nejlepší. Ve skutečnosti je v porovnání s děly ostatních těžkých tanků 10. úrovně celkem průměrné. Stále je však dostatečně dobré na krátké až střední vzdálenosti, i když míříte na slabá místa protivníka.

Při řízení tanku Maus nezapomeňte, že vaším hlavním úkolem je být štítem týmu – přitáhněte pozornost nepřítele a stahujte na sebe jejich palbu, zatímco zbytek týmu zaútočí. Také vezměte na vědomí, že i když je pancíř vašeho vozidla velmi tlustý, tak skloněný je pouze čelní pancíř. To znamená, že vaše boky nemají efektivitu dodatečného pancíře vyplývající ze skloněných plátů, a proto je lze snadněji probít. Proto je naprosto nezbytné umístit vozidlo proti příchozí palbě tak, aby vás střely nepřátel zasahovaly pod ostrým úhlem. Maximálně tak zvýšíte efektivitu pancíře a zároveň zlepšíte šanci na odražení střel.

Jelikož má Maus věž upevněnou na zadní části korby, dokáže velmi efektivně využívat taktiku odrážení střel od boků. Správným použitím této taktiky minimalizujete svou siluetu vůči nepříteli a zároveň maximálně zvýšíte efektivitu svého pancíře.  Pokud se chcete o manévru a jak ho provést dozvědět víc, podívejte se na příslušný díl v sérii článků Tanková akademie.

Boj na otevřených mapách je pro toto vozidlo velmi obtížný, zvláště pokud se boje účastní dělostřelectvo. V takových případech zůstaňte poblíž svých spoluhráčů, snažte se minimalizovat hrozbu objetí a co nejdříve zajeďte do nejbližšího úkrytu. Vpřed postupujte, pouze když jste si jistí, že v oblasti nejsou žádní průzkumníci nebo další vozidla, která by vás mohla spatřit a označit pro nepřátelské dělostřelectvo.

Rada pro tankisty: nezapomeňte, že ohromující hmotnost omezuje rychlost Mause na 20 km/h. Vozidlo je však vybaveno motorem o výkonu 1 750 koňských sil, který umožňuje dosáhnout tohoto limitu téměř okamžitě. Proto doporučujemeneobtěžovat se tlačit tank Maus zezadu, rozhodně nepojede rychleji. Tato činnost pouze obtěžuje hráče s tankem Maus, plýtvá vaším časem, nutí vás zůstat vzadu, když byste mohli zabrat strategicky významnou pozici na mapě, a v nejhorším případě může při tomto pokusu dojít k poškození vašeho vozidla.

K dosažení maximálního bojového výkonu na bojišti doporučujeme namontovat následující vybavení:

 
Vylepšená ventilace 3. třídy neboSupertěžká protistřepinová vložka


Hydraulický nabiják pro děla velkých ráží


Vertikální stabilizátor Mk 2

Vaše posádka by se měla navíc naučit tyto schopnosti
Člen posádky 1. schopnost 2. schopnost 3. schopnost
Velitel/ 
Radista
Commander sixthSense.png Repair.png
Střelec Repair.png Gunner smoothTurret.png
Řidič Repair.png Driver smoothDriving.png
Radista Repair.png Loader pedant.png
1. nabíječ Repair.png Loader pedant.png
2. nabíječ Repair.png

Jako vždy platí, že je tato konfigurace jen naším doporučením. Nebojte se experimentovat a vybrat si to, co vám nejvíce vyhovuje.