Kam střílet tanky

Slabá místa

Vítejte u další lekce Tankové akademie. V reakci na velký zájem vyjádřený v jednom z nedávných hlasování se bude dnešní lekce věnovat slabým místům - „weakspotům“. Tedy, jak poškodit nebo i zničit nepřátelské vozidlo, které je zdánlivě Vaším dělem nezranitelné a/nebo je k Vám natočeno svou nejsilnější, nejlépe pancéřovanou stranou - předkem. Dnes se naučíte rozpoznat a využít obvyklá slabá místa tanků.

Zároveň je na našem portále nové hlasování, kde se můžete podílet na rozhodnutí, jakému dalšímu tématu se bude Tanková akademie věnovat. A nakonec si ještě oznámíme, že příští díl akademie bude věnován tématu: 2 manévry: Úhlování pancíře a „side-scraping“

Takže k dnešní lekci: nováčci, kteří ještě pořádně neznají stavbu tanků a základní rozložení pancíře, by měli lekci začít základy, uvedenými v části Tanky a jejich slabé strany, a poté pokračovat k části Slabá místa. Ale ti zkušenější z Vás mohou rovnou přejít k části o obvyklých slabých místech, kde se naučíte rozpoznávat slabiny u většiny tanků a jak poškodit i silnější stroje.


Tanky a jejich slabé strany



Zeptáme-li se civila, co si představuje pod slovem „tank“, obvykle nám poví „těžce obrněné vozidlo“, „pojízdná pevnost“, „ocelový bunkr“ nebo tak něco. Tyto všechny asociace vyjadřují obecný názor, že tanky jsou pevné, odolné, neproniknutelné stroje, jejichž postup je téměř nezastavitelný. To je vše do určité míry pravda, zvlášť když se na to podíváme z pohledu pěchoty, vyzbrojené jen protipěchotními zbraněmi. Ve skutečnosti však žádné nezastavitelné vozidlo neexistuje, a i tanky mají své slabiny.

Protože je to průlomové vozidlo, tank obvykle čelí nepříteli svou přední stranou. Ta je tedy pochopitelně ve většině případů jeho nejsilněji pancéřovanou částí, a to jak věž, tak korba. Jeho boky a zvláště zadek jsou na tom ale podstatně jinak. Proto je nejsnazší metodou, jak poškodit tank (zvláště ten těžký), napadnout ho z boku nebo zezadu. Proč přesně:

  • Boky tanku Útok na nepřátelské vozidlo z boku má řadu výhod. Nejjasnější z nich je mnohem slabší pancéřování v této části. Všechny Vaše střely proto mají nesrovnatelně větší šanci na probití a způsobení poškození, i když se může jednat o menší ráži. Co je také důležité je, že tanky jsou z boku mnohem větší cíl než zepředu. Chytíte-li nepřítele z boku, máte větší a snazší cíl. A nakonec důležitá věc, palba na boky tanku dává více příležitostí poškodit jeho moduly a poranit jeho posádku. Pamatujte, poškozené moduly nebo vyřazená posádka znamenají snížení bojové efektivity nepřátelského vozidla.

    Nezapomínejte ale, že jsou některá výjimečná vozidla, která mají i silné boční strany. Například IS-3 je známé tím, že dostává z boku mnoho zásahů za 0 poškození, protože má nad pásy představný pancíř (dva nebo více plátů umístěných tak, že je mezi nimi prostor, díky čemuž při zásahu podstatně klesne kinetická energie projektilu).

 

Slavný boční představný pancíř IS-3 
 

  • Zadní strana tanku je tou nejzranitelnější částí každého tanku a tou největší radostí pro každého střelce, který se dostane k možnosti do ní vypálit. Protože má většinou jen slabý pancíř (pokud vůbec), zásah do zadní části téměř vždy zaručuje poškození. Navíc, v této části tanku je umístěn jeho motorový prostor. Následkem toho zásah této části může navíc poškodit tento modul, a s trochou štěstí tím nepřátelské vozidlo začne hořet, což mu každou sekundu způsobí poškození, dokud nebude požár uhašen. 

    Háčkem je, že žádný normální tankista nepojede do boje tankem pozadu, a pokud má aspoň trochu rozumu a zkušeností, udělá vše pro to, aby Vám odepřel šanci i jen třeba pohlédnout na jeho zadní část.

 

„Už se to moc neodráží, co milé ISko?“


Slabá místa

Probrali jsme všechny strany tanku kromě té přední, pojďme na ni. Jak jsme psali, je to ta nejsilněji pancéřovaná část u většiny tanků, zvláště u těžkých tanků. Proto čelní střet s nepřítelem může být velmi obtížný a často frustrující, navíc se soundtrackem Vašich odrážejících se střel.

Pamatujte ale, žádný pancíř není neproniknutelný. Dokonce ani přední pláty nemají na celé své ploše stejnou sílu. Lze na nich najít slabší místa, která jsou tenčí a tedy je lze snadněji probít. Tyto jsou běžně označovány jako „weakspoty“ - slabá místa. Když je znáte, můžete mít v přímém střetu jasnou výhodu a/nebo Vám to poskytne možnost nepřítele poškodit, i když by Vaše dělo teoreticky nemělo nepřítele ani škrábnout.

Důležité: Pamatujte, pokud nejedete v prvotřídním útočném tanku, postavit se nepříteli čelem je nejhorší možný postup. Pokud jedete v lehce pancéřovaném vozidle, chcete se dostat k jeho bokům nebo zadku. Pokud Vás ale okolnosti zavály před jeho děsivý předek, vzpomenutí si na slabá místa Vám zvedne šance z toho vyjet vítězně, nebo aspoň z toho vyjet.


Obvyklá slabá místa

Níže najdete souhrn nejobvyklejších slabých míst, jaká se najdou na většině tanků. Zásah slabého místa může způsobit i další kritické poškození jednoho nebo více modulů / členů posádky. Samozřejmě to nejsou všechna slabá místa, jaká se na tanku mohou nacházet. Sami zapátrejte a zkoušejte další důležitá a slabá místa na jednotlivých strojích.

Kupole na věži / poklopy:

Obvykle umístěné na vrchu věže, většinou ke stranám. Poklopy slouží jako vstup pro posádku i jako pozorovací stanice. Při střetnutí tváří v tvář na malou vzdálenost doporučujeme mířit na ně.

Možný vedlejší efekt při zásahu: poškozené průzory (snížený dohled), poraněný člen posádky (obvykle velitel nebo nabíječ).

 

 


Poklop střelce / průzor řidiče v korbě:

Obvykle na předním plátu tanku, tyto části bývají poměrně malé a těžko zasažitelné. Někdy ale míření na ně je tou nejlepší šancí, jak nepřítele poškodit, zvlášť pokud má krytý spodní plát.

Možný vedlejší efekt při zásahu: Poraněný člen posádky (obvykle střelec nebo řidič)

 


Hnací a napínací kola:

Velká kola umístěná na obou stranách přední i zadní části tanku. Střelba do nich je skvělým způsobem jak tank znehybnit. Pro největší účinek palte pod určitým úhlem, aby střela po probití kola pronikla do korby.

Možný vedlejší efekt při zásahu:poškozený podvozek (nepřítel znehybněn)

 


Spodní plát:

Oblíbené slabé místo na střední vzdálenosti. Bývá poměrně velký a díky tomu je ho snazší zasáhnout, než je tomu u jiných slabin. Míření na něj je také mimořádně účinné, když bojujete proti vozidlům s převodovkou vepředu (nejčastěji německé tanky).

Možný vedlejší efekt při zásahu: poškozený motor (snížená rychlost, akcelerace a ovladatelnost), poškozený zásobník munice (jen některá vozidla)

 


Prstenec věže:

Toto slabé místo je těžké zasáhnout, je totiž malé a bývá umístěno mezi zkoseným povrchem předního plátu a štítem děla. Proto se možná více Vašich střel odrazí, než kolik jich zasáhne. Pokud je to možné, zaměřte se na jiné slabiny.

Možný vedlejší efekt při zásahu: poškozená věž (snížena rychlost otáčení věže), poraněný člen posádky (jak kdy)

 
 

Důležité: Pozor na falešná slabá místa. Jsou určitá obrněná vozidla, u kterých části jinde považované za slabá místa jsou naopak velmi silně pancéřované. Odhalení a zapamatování těchto výjimek je velmi důležité, ušetří Vás to promarněných střel a možných porážek. Příklady:

  • T110E3: Kupole kulometu na věži
  • VK 45.02 (P) Ausf. B: Spodní plát (zkosený a tlustý 200 mm)
  • Různé německé tanky: poklop kulometu v korbě (se zakulaceným štítem)

Tím končí dnešní lekce. Teď byste měli dokázat rozeznat slabá místa většiny tanků a využít tu znalost proti svému nepříteli, nehledě na to, v jakém jede vozidle, nebo jakou stranou je k Vám natočen. 

Pamatujte, příště se zaměříme na úhlování pancíře a side-scraping. Také jděte hlasovat, jakému tématu se chcete věnovat poté. Možnosti tentokrát jsou:

  • Začátek bitvy
  • Průzkum
  • 2 manévry: Peek-A-Boo a pozice „hull down“