Opevnění

Šarvátky

Vývoj vašeho opevnění závisí na množství průmyslových zdrojů v jeho skladištích. Jediný způsob, jak získat průmyslové zdroje, je bojovat v bitvách proti ostatním klanům. Čím více bojujete, tím více průmyslových zdrojů dostanete!

Šarvátka je bitva mezi členy vašeho klanu a nepřátelským odřadem na neutrálním území. Nepřítel se vybírá náhodně. Šarvátky se odehrávají na běžných mapách World of Tanks.

Kooperativní šarvátky umožňují členům vašeho klanu, aby doplnili zásoby průmyslových zdrojů v opevnění. Každý hráč, který se účastní šarvátky, získává určité množství průmyslových zdrojů v závislosti na výsledku bitvy, přičemž vítězná strana získává více. Průmyslové zdroje, získané v šarvátkách, se hromadí ve skladišti budovy, ke které je hráč přidělen.

Když se zapojíte do šarvátky, nemějte strach o své opevnění. Bez ohledu na to, jak bitva skončí, budovy ve vašem opevnění nejsou v nebezpečí.

Pro zapojení do šarvátky klikněte na tlačítko Šarvátky v levém dolním rohu obrazovky.

Šarvátka je bitva mezi odřady dvou klanů. Můžete zformovat svůj vlastní odřad, nebo se připojit k již existujícímu odřadu.

 

Vytvoření odřadu

Odřad lze zformovat ze členů jednoho klanu a pozvaných legionářů (podívejte se na Legionáři). Odřady ze stejného klanu se nemohou navzájem střetnout v šarvátce.

Každý člen klanu může vytvořit odřad.

Pro vytvoření odřadu:

  1. Klikněte na tlačítko Šarvátky > Vytvořit odřad.
  2. V otevřeném okně vyberte divizi. Pro více podrobností se podívejte na Divize.
  3. Klikněte na tlačítko Vybrat.
  4. Vyberte vozidlo, se kterým si přejete bojovat v bitvě.
  5. Počkejte, dokud se k odřadu nepřipojí ostatní hráči.
  6. Klikněte na tlačítko Bitva!

Pro rychlé zformování odřadu použijte dobrovolníky, nebo pozvěte konkrétní hráče.

Pro přidání dobrovolníka ke svému odřadu vyberte hráče z fronty dobrovolníků v okně odřadu.

Pro odeslání pozvánky:

  1. V okně odřadu klikněte na tlačítko Pozvat hráče.
  2. V okně Pozvat do operační jednotky vyberte připojené hráče.
  3. Zadejte text pozvánky.
  4. Klikněte na tlačítko Pozvat.

 Členové odřadu komunikují pomocí speciálního kanálu pokecu.

 

Legionáři

Legionáři jsou hráči, kteří momentálně nejsou členy žádného klanu. Členové klanu mohou takovéto hráče pozvat, aby se zapojili do šarvátek. Pokud chcete hrát společně s přáteli, kteří nejsou z nějakého důvodu členy klanu, můžete je pozvat do odřadu jako legionáře. Váš klan se také může na legionáře obrátit v případě, že nemáte dostatek členů klanu pro účast v šarvátce.

Každý člen klanu, který je v bitevní místnosti šarvátky, může do odřadu pozvat legionáře. Abyste to mohli provést, vyberte v okně Pozvat do operační jednotky hráče, kteří nejsou členy žádného klanu. Pozvaní legionáři jsou přidáni do seznamu dobrovolníků a jsou zobrazeni v oddělené skupině legionářů. Osobní hodnocení každého legionáře je zobrazeno napravo od jeho přezdívky.

Speciální ikona  se používá k tomu, aby označila legionáře v odřadu.

Na rozdíl od členů klanu nemohou legionáři zabrat slot v odřadu sami. Legionáři mohou být přidáni mezi členy odřadu pouze velitelem odřadu, nebo členy klanu, kteří jsou oprávněni tak učinit: Velitelem klanu, Výkonným důstojníkem a Bojovým důstojníkem.

Když jsou legionáři přidání mezi členy odřadu, mohou provádět stejné akce, jako každý běžný člen klanu: vybrat vozidlo, potvrdit připravenost k boji nebo opustit odřad.

V odřadu je povoleno maximálně pět legionářů.

Legionáři nezískávají v šarvátkách průmyslové zdroje. Nicméně, všechny průmyslové zdroje, získané odřadem v šarvátce, jsou rozděleny mezi celkový počet členů odřadu. To znamená, že pokud do odřadu pozvete legionáře, váš klan získá z dané šarvátky méně průmyslových zdrojů.

Divize

V režimu opevnění se hráči mohou zapojit do šarvátek ve třech divizích.

Divize určuje dostupnou úroveň vozidla a počet účastníků na každé straně. Odřady získávají více průmyslových zdrojů v šarvátkách vyšších divizí.

Divize odřadu:

  • Záklaďáci: Úroveň vozidel I–VI, bitvy 7х7, minimálně 6 hráčů na odřad
  • Mazáci: Úroveň vozidel I-VIII, bitvy 10х10, minimálně 8 hráčů na odřad
  • Veteráni: Úroveň vozidel I-X, bitvy 15х15, minimálně 12 hráčů na odřad

Hráči získávají za šarvátky zkušenosti a kredity navíc:

  • Záklaďáci: +50% zkušeností, +10% kreditů za šarvátku.
  • Mazáci: +50% zkušeností, +5% kreditů za šarvátku.
  • Veteráni: +50% zkušeností, +15% kreditů za šarvátku.

Statistiky klanu

Vždy můžete sledovat postup členů svého klanu. V levém horním rohu obrazovky uvidíte následující tlačítka:

Statistiky klanu  — zobrazuje informace o počtu šarvátek, které klan odehrál a o množství získaných průmyslových zdrojů od založení opevnění.

Členové klanu  — zobrazuje celkové lidské zdroje ve vašem opevnění a množství průmyslových zdrojů, které každý hráč získal za tento týden a od založení opevnění.

 

Zpravodajské informace

Nyní, když je obrana vašeho opevnění nastavena, je ten správný čas k naplánování útoků na ostatní klany. Ale předtím, než budete moci zahájit ofenzívu, musíte si vybrat klan, na který chcete zaútočit, a zjistit o něm co nejvíce informací.

Pro určení klanu, vhodného k napadení, klikněte na tlačítko Zpravodajské informace v pravém dolním rohu obrazovky.

V okně zpravodajských informací můžete vidět seznam klanů, na které bude nejvhodnější zaútočit.

Seznam klanů obsahuje následující stručné informace:

  • Úroveň klanového opevnění
  • Značku klanu
  • Čas Obrany, kdy můžete klanové opevnění napadnout
  • Průměrnou úroveň budov v klanovém opevnění

Vyhledání klanu

Nejste omezeni tím, že byste museli útočit na jeden z klanů, které jsou vybrány automaticky. Zpravodajské informace vám umožňují vyhledat klan pomocí kombinace následujících filtrů:

Kategorie klanu

  • Všechny klany. Klany v regionu, které mají nastavenou obranu.
  • Oblíbené. Klany, které jste označili jako oblíbené.
  • Poslední. Klany, proti kterým jste nedávno v bitvě o opevnění bojovali.

Hledání podle značky

Zadejte dva nebo více znaků do pole pro vyhledávání a klikněte na tlačítko . Ve výsledcích hledání se ukážou klany, v jejichž značce je obsažena kombinaci znaků, kterou jste zadali.

Rozsah vyhledávání

Pro otevření okna filtru klikněte na tlačítko  .

  • Úroveň klanového opevnění. Použijte posuvníky, abyste nastavili minimální a maximální úrovně opevnění. Hledání klanu pak proběhne v nastaveném rozsahu.
  • Čas obrany nepřítele. Nastavte počátek Času Obrany, abyste naši klany, které jsou připraveny k boji, v čase který vám vyhovuje.

Informace o klanu

Chcete-li si prohlédnout podrobné informace o libovolném klanu ve výsledcích vyhledávání, klikněte na příslušný řádek na seznamu.

Podrobné informace o vybraném klanu jsou zobrazeny v pravé části okna:

1.   Emblém, značka, název a motto.

2.   Zaškrtávací políčko Oblíbené. Zaškrtněte políčko, abyste přidali požadovaná klan do seznamu oblíbených klanů. Oblíbené klany můžete později lehce najít.

3.   Statistiky klanu:

  • Bitev o opevnění odehrán.
  • Míra vítězství v bitvách o opevnění.
  • Koeficient kořisti (poměr průmyslových zdrojů vyrabovaných a průmyslových zdrojů ztracených v bitvách o opevnění).

4.   Kalendář. Používá se k výběru data útoku na klan (podívejte se na Kalendář).

5.  Zóny opevnění. Můžete si prohlédnout budovy postavené v otevřených zónách. Pro zobrazení úrovně nepřátelských budov najeďte myší na příslušnou zónu. Budovy úrovně IV a nižší jsou zobrazeny částečně průhledně, protože souboje o tyto budovy nemohou proběhnout.

6.  Tlačítko Útok!. Zobrazuje se pouze vedle otevřených zón opevnění. Používá se k vyhlášení útoku na opevnění vybraného klanu skrz příslušnou zónu (podívejte se na Vyhlášení útoku).

Vyhlášení útoku

Když si vyberete klan vhodný k napadení, nezavírejte ještě okno Zpravodajské informace. Útok na jiný klan můžete naplánovat pouze z tohoto okna.

Zónu pro útok si pečlivě vyberte. Když vyrabujete nepřátelskou budovu, váš klan dostane množství průmyslových zdrojů, které je rovno 20% z maximální výdrže dané budovy. Výdrž budovy roste společně s její úrovní. To znamená, že více průmyslových zdrojů dostanete za vyrabování budov vyšších úrovní.

Pamatujte si, že vyhlášený útok již nemůžete zrušit! Pokud váš klan nebude v určeném čase připraven k boji, utrpíte technickou porážku a ztratíte průmyslové zdroje.

Pro naplánování útoku na opevnění jiného klanu:

  1. Vyberte si datum útoku v kalendáři.
  2. Klikněte na tlačítko Útok! vedle zóny, na kterou chcete zaútočit.
  3. V zobrazeném okně vyberte zónu svého vlastního opevnění, ze které budete útočit. Pamatujte na to, že když útok selže, váš protivník zahájí skrz vybranou zónu na vaše opevnění protiútok.
  4. Klikněte na tlačítko Potvrdit útok.

Jakmile útok potvrdíte, v pravé části okna Zpravodajských informací se objeví ikona  , která označuje zónu, na níž budete útočit.

Další útok na stejný klan lze naplánovat sedm dní po bitvě.

Bitvy o opevnění

Bitva o opevnění je režim, ve kterém můžete útočit na opevnění ostatních klanů a bránit své vlastní opevnění. Průmyslové zdroje, získané v bitvách, mohou být použity k rozvoji vašeho opevnění, vylepšování budov a k přípravě záloh.

Před tím, než budete moci bojovat s jiným klanem v bitvě o opevnění, musíte si zvolit cíl útoku a nastavit čas bitvy. Podívejte se na Zpravodajské informace.

Jestliže bitva začíná za méně než 24 hodin, je v odpovídající zóně, ve které se bude bitva odehrávat, zobrazena ikona.

Typy ikon:

Je zobrazena, jestliže budete z této zóny útočit na opevnění jiného klanu.
Je zobrazena, jestliže budete své opevnění bránit proti útoku jiného klanu v této zóně.
Je zobrazena, jestliže budete z této zóny jak útočit, tak v ní bránit své opevnění proti útokům jiných klanů.

Klikněte na ikonu, abyste si prohlédli seznam nadcházejících bitev o opevnění a čas jejich konání.

Jestliže bitva začíná za méně než 15 minut, nebo již začala, ikona začne pulzovat. Nyní se můžete připojit k odřadu, který bude v této bitvě bojovat.

Chcete-li bojovat v bitvě o opevnění:

  1. Klikněte na ikonu bitvy na hlavním plánu svého opevnění.
  2. V zobrazeném okně klikněte na tlačítko Bojovat.

Pro zobrazení úplného seznamu probíhajících bitev o opevnění a těch, které jsou naplánovány na příštích 14 dní:

  1. Klikněte na výběr režimu bitvy (napravo od tlačítka Bitva!).
  2. V zobrazeném menu vyberte Opevnění: Bitvy.
  3. V zobrazeném okně klikněte na tlačítko Bojovat.

Vytvoření odřadu

Odřad pro bitvu o opevnění je v mnoha směrech podobný odřadu pro boj v šarvátce (podívejte se na Šarvátky). Hlavním rozdílem je informační panel v horní části okna. Podívejme se na údaje, které lze najít v informačním panelu bitvy o opevnění. 

1.   Typ bitvy o opevnění — útok na nepřátelské opevnění   — obrana svého vlastního opevnění. Budovy vašeho opevnění jsou vždy zobrazeny nalevo od ikony typu bitvy.
2.   Ukazatel označující budovu, o kterou bude další souboj probíhat. Budovy s úrovní nižší než V jsou zobrazeny částečně průhledně — souboje o takové budovy neprobíhají. Najeďte ukazatelem na budovu, abyste si o ní mohli prohlédnout podrobné informace.
3.   Mapa, na které bude další bitva o opevnění probíhat.
4.   Čas do doby, než další souboj v rámci bitvy o opevnění začne.
5.   Ukazatel připravenosti odřadu. Ukazatel se rozsvítí zeleně, když velitel odřadu potvrdí připravenost k boji. Pokud připravenost potvrdí oba odřady, souboj začíná okamžitě.

Průběh bitvy o opevnění

Bitvy o opevnění se řídí následujícími pravidly:

  • Odřad — 15 hráčů.
  • Typ a úroveň vozidla — bez omezení.
  • Typ bitvy — standardní bitva.
  • Čas souboje — 10 minut. Pokud čas uplyne, bránící strana souboj vyhrává. 
  • Souboje probíhají o budovy úrovně V a vyšší. 

Každá budova má přidělenou mapu, na které všechny souboje o tuto budov probíhají. Mapa je automaticky náhodně vybírána a mění se každých 14 dní.

Pro zobrazení mapy přidělené k budově najeďte myší v okně odřadu na danou budovu. Mapa, na které proběhnou všechny souboje o danou budovu, se zobrazí v informačním popisku.

První souboj v rámci bitvy o opevnění začíná automaticky při začátku Času Obrany bránícího klanu. Všichni hráči, kteří potvrdili svou připravenost, se do souboje dostanou. Přestávka mezi po sobě jdoucími souboji je 5 minut.

Útok a protiútok

První souboj v rámci bitvy o opevnění probíhá o budovu, která je dále od velitelského centra bránícího klanu. Pokud útočící klan vyhraje, bude další souboj probíhat o budovu, která je blíže k velitelskému centru.

Když klan vyhraje souboj o nepřátelskou budovu, dočasně tuto budovu obsadí. Pokud se o takovou budovu bojuje další souboj, je považována za vlastnictví klanu, který ji obsadil.

Když však útočící klan utrpí v souboji porážku, zahájí bránící klan protiútok a pokud bojuje dobře, může dosáhnout až velitelského centra protivníka a vyrabovat ho. Podívejte se na Rabování budovy.

Když je naplánován útok na vaše opevnění, neznamená to, že se během bitvy budete muset pouze bránit. Odrazte soupeřův útok a zahajte protiofenzívu! Ať jejich vyrabované opevnění slouží jako varování pro ostatní klany!

Rabování budovy

Když klan vyhraje souboj o protivníkovu budovu, tak nepřátelskou budovu vyrabuje.

Když je budova vyrabována, sebere vítězný klan budově 20% maximální výdrže na její současné úrovni. Průmyslové zdroje se berou ze skladiště budovy. Pokud je množství průmyslových zdrojů ve skladišti nedostatečné, pak se deficit vezme z výdrže budovy.

Když budova ztratí výdrž:

  • Zálohy z této budovy nemohou být použity.
  • Probíhající příprava záloh v budově je pozastavena.
  • Příprava nových záloh v budově není k dispozici.

Když ztratí výdrž velitelské centrum, zálohy ve všech budovách v opevnění nemohou být připraveny ani použity.

Všimněte si, že obsazené budovy jsou vypleněny až po skončení bitvy. Proto, když je obsazena jedna z vašich budov, neznamená to, že nevyhnutelně ztratíte průmyslové zdroje. Posilte své jednotky a vezměte si budovu zpět! V takovém případě budou všechny vaše těžce získané průmyslové zdroje v bezpečí.

Technická porážka

Pokud jeden z odřadů nepotvrdí do začátku souboje připravenost k boji, pak takový odřad utrpí technickou porážku. Další souboj pak bude probíhat o budovu klanu, který utrpěl technickou porážku.

V případě, že oba odřady nemají dostatečné množství hráčů, aby potvrdily svou připravenost k boji do začátku souboje:

  • Oba klany utrpí technickou porážku.
  • Všechny budovy v zóně útočícího klanu ztratí výdrž, jako kdyby byly vyrabovány*.
  • Všechny budovy v zóně bránícího klanu ztratí výdrž, jako kdyby byly vyrabovány*.
  • Bitva o opevnění končí.

Postihy označené * jsou dočasně vypnuty.

Výsledky bitvy

Bitva o opevnění končí, když dojde k jedné z následujících situací:

  • Odřad jednoho z klanů, bojujících v bitvě, dosáhne velitelského centra protivníka a vyhraje souboj o velitelské centrum.
  • Čas Obrany bránícího klanu skončí. V takovém případě skončí každý probíhající souboj a žádný nový už nezačne.

Pokud Čas Obrany bránícího klanu končí za méně než 20 minut, jsou spočítány výsledky bitvy a žádné nové souboje už nezačnou.

Když bitva o opevnění skončí, jsou spočítány její výsledky. Pokud klan obsadil alespoň jednu budovu, pak každý člen klanu, který bojoval alespoň v jednom souboji, získává průmyslové zdroje přímo úměrné získaným bojovým zkušenostem.

V případě technického vítězství v souboji, získává každý člen vítězného odřadu 750 bojových zkušeností. Tyto bojové zkušenosti jsou započítány při počítání výsledků bitvy.

 

Útok na opevnění a jeho obrana

Po aktualizaci 9.4 budou mít klany další možnost jak získat průmyslové zdroje. Vedle šarvátek je budou moci získat i útokem na opevnění jiných klanů! Je to jednoduché: pro útok na cizí klan jděte do záložky Opevnění, vyberte možnost Zpravodajské informace, vyberte si cíl a potvrďte útok.

S možností napadat opevnění jiných klanů také přichází  nebezpečí, že někdo napadne to Vaše.  Každý klan s opevněním si ale může zvolit čas, kdy je jeho opevnění napadnutelné. Díky tomu je jednodušší mít naplánované časy konání bitev a střetnout se s nepřítelem když jste připraveni. Během Vašeho období obrany může být Vaše opevnění napadnuto jen jednou.

  

Také máte možnost vybrat takzvaný „den příměří“. Pokud ji využijete, ostatní klany Vás v ten zvolený den v týdnu nebudou moci napadnout.

Ještě jedna funkce Vám pomůže se správou Vašeho opevnění, a to „období neutrality“. Díky této možnosti si Váš klan bude moci dát delší přestávku od bitev v tomto herním módu. Funguje podobně jako den příměří, ale v tomto případě lze nastavit bezpečné období až na 2 týdny.

Opevnění patřící klanu, který má aktivované období neutrality, nemůže být napadnuto, dokud tato neutralita neskončí.