Přehled národů

Národy ve hře World of Tanks


Momentálně máme ve hře World of Tanks celkově sedm různých národů. Každý z nich má specifické vlastnosti, vozidla, výhody, nevýhody a upřednostňované styly hraní. Abyste ovládli tanky z určitého národa na mistrovské úrovni, musíte vstřebat všechny tyto faktory a používat vhodnou taktiku. Pokud jste ve hře noví, bude nejlepší nejdříve nastudovat informace o národech a až poté si vybrat ten, který vám nejlépe sedne. To vám usnadní první kroky a ušetří vás případné frustrace. Následující přehled si přečtěte pozorně a vyberte si národ, který vás nejvíce oslovuje.

SSSR: Hrubá síla


Sovětské tanky v podstatě zosobňují stereotypní představu tanku jako silně pancéřovaného bojového vozidla s dělem. Vozidla tohoto národa, zvláště těžké tanky, jsou přesně taková: jejich pancíř je spolehlivý a jejich děla se vyznačují vysokým alfa poškozením (množství poškození způsobeného jednou ranou). Proto je SSSR považováno za jeden ze snadnějších národů na hraní a jako vhodná volba pro začátečníky. Nevýhodou je, že sovětské tanky mají poměrně pomalé nabíjení a zaměřování a jejich děla jsou málo přesná.
 
Sovětské těžké tanky: Perfektní vozidla do první útočné vlny a k prolomení obrany. Sovětské těžké tanky obvykle vydrží značné množství poškození, neboť mají dobrý pancíř a hodně bodů výdrže. Navíc jsou vybaveny děly schopnými způsobit jednou ranou strašlivé množství poškození. Slabinou těchto vozidel je obecně horší pohyblivost, stejně jako již zmíněná pomalejší střelba a horší přesnost.
Sovětské střední tanky: Velmi univerzální, a to i na poměry středních tanků. Díky své vysoké rychlosti, ovladatelnosti, dobrému ovládání děla a hodnotám poškození mohou sovětské střední tanky na bojišti zastoupit celou řadu rolí. Jejich slabinou je slabé pancéřování a špatný záporný náměr děla, limitující jejich využití v pozici "hull-down".
Sovětské lehké tanky: Mnoho sovětských lehkých tanků patří mezi nejrychlejší vozidla ve hře. Tato unikátní kvalita spolu s malými rozměry je dělá perfektními průzkumníky - jak pasivními (vyhlížejícími nepřítele ze skrytu), tak aktivními (pohyblivými a útočícími). Jejich schopnost poškodit nepřítele je v bitvách vyšších úrovní minimální, měly by proto být použity především k průzkumu.
Sovětské stíhače tanků: Sovětské stíhače tanků jsou založeny na silné ráně, jakou umí zasadit. Tito lovci jsou určeni hlavně jako podpora , schopná nepřítele ochromit obrovským poškozením.. Máme zde dvě možnosti směru výzkumu - jedna upřednostňuje pohyblivost a průměrné poškození za minutu, druhá se soustředí na zničující alfa poškození. Obě ale mají jedno společné, a to že nemají věže. To znamená, že změnit cíl vyžaduje otočení celého vozidla a opětovné zamíření. Další slabinou sovětských stíhačů tanků je relativní zranitelnost, jakmile jsou odhaleny - lze je snadno zničit, protože jejich pancéřování není moc spolehlivé, a to zejména v bocích a v zadní části.
Sovětské dělostřelectvo: Obecně, sovětské dělostřelectvo představuje na většině úrovní dobré vyvážení mezi přesností a vysokým poškozením. Ale vozidla vyšší úrovně mají spíše tendenci se přiklánět k vyššímu alfa poškození. Většina sovětských "SPG" se také pyšní vysokou balistickou křivkou - to znamená, že jejich granáty vyletí poměrně vysoko do vzduchu, než spadnou na cíl. V mnoha případech tak mohou zasáhnout cíl, skrývající se za docela velkou překážkou.
 

Francie: Ničitel


Typické vlastnosti tohoto národa se velmi liší u vozidel na nižších a vyšších úrovních jeho technologického stromu. Ta první z nich jsou dobře pancéřována, ale jsou pomalá a mají slabé zbraně. Zatímco na vysokých úrovních jsou v podstatě bez pancéřování, ale jsou rychlá a mají silné samonabíjecí systémy, schopné vychrlit rychle obrovské množství poškození. Absence pořádného pancéřování je dělá obtížnými stroji k ovládání, ale když se s nimi dobře naučíte, francouzské stroje získají velkou moc nad výsledkem bitvy.
Francouzské těžké tanky: První francouzské těžké tanky, jaké budete řídit, lze označit jako nepoddajné. Mají totiž nízkou rychlost i slabé pancéřování. Jejich děla sice dokáží naložit pořádnou nakládačku, ale jejich přesnost a čas zaměřování bohužel mají hodně co dohánět. Jakmile ale vyzkoumáte modely se samonabíjecími systémy, Váš styl hraní se dramaticky změní. Těžké tanky na vyšších úrovních jsou stále velké a měkké, na rozdíl od svých předchůdců už jsou ale mnohem pohyblivější a díky samonabijákům dokáží nepříteli udělit kritické poškození v rámci sekund.
Francouzské střední tanky: Momentálně jsou ve hře pouze tři francouzské střední tanky. První z nich, D2, se podobá dalším raným francouzským vozidlům - je pomalý, dobře obrněný a špatně vyzbrojený. Ty další dva jsou ale ve skutečnosti základem francouzské linie lehkých/středních tanků, a jsou velmi silné. Jejich síla vychází z kombinace pohyblivosti a vysokého poškození při rychlé střelbě, protože mají automatické nabíjecí systémy. Ale stejně jako je tomu u těžkých tanků, ani střední tanky nemají skoro žádné pancéřování.
Francouzské lehké tanky: Jakmile překonáte první úrovně pomalých plechovek, francouzské lehké tanky se vyvinou v unikátní podpůrné stroje. Stejně jako těžké tanky tohoto národa, i lehké tanky středních a vysokých úrovní upřednostňují pohyblivost nad ochranou, což z nich v kombinaci s malou velikostí dělá velmi účinné průzkumníky. Co navíc, i lehké francouzské tanky mají samonabíjecí systémy, umožňující jim podpořit tým další palebnou silou, jakmile se naskytne dobrá příležitost.
Francouzské stíhače tanků: Znakem francouzských stíhačů tanků je rozhodně palebná síla, a to dokonce na nejnižších úrovních. Jejich děla mají skvělou průbojnost a dobrou přesnost, díky čemuž dokáží zneškodnit protivníka na velké vzdálenosti a zaměřit se účinně na jejich slabá místa. I když první stroje postrádají pancéřování a pohyblivost, pokročilé modely jsou obvykle rychlejší a mají lepší přední pancíř. Bohužel jejich boky a zadní část jsou špatně chráněné.
Francouzské dělostřelectvo: Pohyblivé a přesné, francouzské dělostřelectvo dokáže na nepřátelský tým vyvinout zničující tlak. Díky jejich dobré rychlosti střelby dokáží tato vozidla efektivně obtěžovat odhalené protivníky, když je za krátkou chvíli zasypou jednou ranou za druhou. Nevýhodou je, že jednotlivými ranami nezpůsobí tak velké poškození, alespoň ve srovnání s jinými národy.
 

Velká Británie: Neúnavná žihadla


Obrněnci z Velké Británie obvykle dávají přednost rychlosti střelby a průbojnosti (schopnost prorazit pancíř nepřítele) před alfa poškozením. Při postupu jejich vývojovým stromem si jistě povšimnete odlišností mezi prvními stroji a těmi pokročilejšími: první z nich byly navrženy buďto jako těžké a pomalé pěchotní tanky, nebo naopak jako rychlé a zranitelné křižníkové tanky. Pozdější typy ale už následují doktrínu univerzálního tanku a jsou více vyvážené.
 
Britské těžké tanky: Těžké tanky tohoto národa začínají jako pěchotní tanky, to znamená, že jsou pomalé a nepříliš dobře pancéřované. Vynahrazují si to zmiňovanou rychlostí střelby a přesností. Jak postupujete úrovněmi, další modely jsou postupně více mobilní a dokonce přesnější, zejména za pohybu. Pancéřování zůstává relativně slabé, ale na rozdíl od prvních tanků jejich stromu již má zkosené pláty a dokáže tak sem tam něco odrazit.
Britské střední tanky: Britské střední tanky začínají podobně jako jejich těžcí bratříčci jako pomalé pěchotní obrněné stroje. Později se ale vyvinou ve více univerzální podpůrná vozidla s vysokou rychlostí palby, výbornou přesností ale nepříliš slavným alfa poškozením. Jejich dobrá pohyblivost z nich ale dělá velmi užitečné podpůrné stroje.
Britské lehké tanky: Tato vozidla jsou omezena jen na nízkou úroveň, skuteční průzkumníci tu na středních a vysokých úrovních nejsou. Možná jsou o něco rychlejší než jejich protějšky jiných národností, ale jejich nízká rychlost otáčení na pásech tuto výhodu prakticky likviduje.
Britské stíhače tanků: První britské stíhače tanků jsou většinou upravené verze jiných vozidel, což je dělá rychlými, ale špatně pancéřovanými. Dále ve vývojovém stromě se ale jejich modely stávají podstatně pomalejší a lépe pancéřované. Ve výsledku jsou ideální jak pro využití v první linii tak na obranu. Větev je zakončena FV215b (183), považovaným za jedno z nejnebezpečnějších vozidel ve hře, a to díky jeho silnému dělu.
Britské dělostřelectvo: Dělostřelectvo tohoto národa je velice různorodé, každý model má jiné vlastnosti. Většina z nich ale disponuje velmi širokým odměrem děla, umožňujícím měnit cíle bez potřeby pohybovat korbou vozidla. Pozdější modely se vyznačují velkými korbami a přijatelně vysokým alfa poškozením.
 

Japonsko: Nepolapitelný drak

Nejnovější národ přidaný do hry, Japonsko, stejně jako Čína začíná modely zahraničního původu, konkrétně francouzským Renaultem. Na rozdíl od Číny se ale Japonsko pouští do vlastní výroby už na druhé úrovni. Hlavními charakteristikami tohoto národa jsou dobrá deprese (záporný náměr) děl, vynikající průbojnost a vyváženost mezi rychlostí střelby a alfa poškozením. Typickými nevýhodami zase jsou slabý pancíř, poměrně vysoká silueta a nepůsobivá maximální rychlost. Následkem toho tyto stroje vyžadují opatrné řízení, proto nemusí být dobrou volbou pro nového hráče. Japonský vývojový strom momentálně poskytuje pouze lehké a střední tanky.
Japonské střední tanky: Vynikající v čistě podpůrných rolích, japonské střední tanky jsou skvělé v obtěžování nepřítele, zabývajícího se Vašimi těžkými tanky. Ačkoliv postrádají dobrou maximální rychlost, tato vozidla jsou dostatečně obratná na rychlé obkličovací manévry, jsou i dost přesná na zaměření nepřátelských slabin a odstřelování na větší vzdálenosti. Jejich rychlá střelba dokáže v nepřátelských řadách způsobit pěknou paniku. A dále, dobrá deprese děla jim dovoluje využít nerovný terén k vlastnímu užitku. Tyto slabě pancéřované stroje se ale musí vyhýbat přímému střetu a musí se snažit podporovat tým z druhé linie.
Japonské lehké tanky: Technologický strom zatím zahrnuje jen čtyři japonské lehké tanky, z nichž tři jsou domácí výroby. I když ty jsou velmi podobné počátečním strojům jiných národů, vyznačují se docela dobrou rychlostí, obratností a palebnou silou. Slabý pancíř a malá výdrž z nich ale nedělají moc dobré průzkumníky.
 

USA: Všeuměl


Americké tanky se považují za skutečně všestranné. Mohou se totiž pochlubit obecnou rovnováhou mezi pancířem, palebnou silou, pohyblivostí a přesností. Jejich výrazným rysem je vynikající záporný náměr děla (úhel, pod kterým se dělo může sklonit dolů k zemi), který těmto vozidlům umožňuje sklonit dělo pod vcelku ostrým úhlem. Tato vlastnost dělá z amerických strojů bezkonkurenční mistry taktiky skrývání podvozku (tank se dostane do takové pozice, že vystavuje pouze silně pancéřovanou věž, zatímco slabší korba je chráněna - například v průrvách nebo za kopci). Výsledkem je, že americké tanky jsou velmi účinné na nepravidelném kopcovitém terénu, kde mohou vykukovat zpoza kopců a střílet na nepřítele, zatímco vystavují pouze obrněné věže. Za zmínku také stojí, že několik vozidel vyšších úrovní z tohoto národa je vybaveno systémy automatického nabíjení (mechanické nabíjecí systémy urychlující nabíjení). Díky tomu mohou způsobit velké poškození za relativně krátký čas.
Americké těžké tanky: Velmi odolné stroje se silnými čelními pláty a prakticky neprůstřelnými věžemi. Tedy alespoň zepředu. Děla mají velmi dobrou kadenci, působí obstojné poškození a jsou vcelku přesná. Jejich slabými stránkami je celkově slabší boční pancíř, kvůli čemuž jsou náchylné k obchvatu ze stran.
Americké střední tanky: Tyto tanky samozřejmě nejsou tak odolné jako těžké tanky. Jsou ale velmi účinné při podpůrných a obchvatných manévrech. Střední tanky se mohou pochlubit excelentním dohledem, což jim umožňuje spatřit nepřítele snadněji a poskytnout týmu neocenitelné informace. Střední tanky mají dále ve výbavě obstojný přední pancíř na věži, dobrou přesnost za pohybu a dobrou dobu zamíření. Spousta těchto vozidel je však poměrně rozměrná a nedosahuje nijak závratné maximální rychlosti. Kvůli tomu je dynamické hraní občas poněkud obtížné.
Americké lehké tanky: Lehce pancéřované a křehké, ale rychlé a mrštné. To jsou tanky, které se nejlépe hodí jako účinní průzkumníci. Jejich hlavní role je objevovat nepřátelská vozidla na bojišti a označovat jejich pozice větším dělům v týmu, zatímco samy zůstávají skryté. Když k tomu nastane dobrá příležitost, dobrá kadence těmto tančíkům umožňuje poskytovat dodatečnou palebnou podporu. Jsou to lovci dělostřelců a umějí se také vplížit za nepřátelské linie, aby vypálili pár ran do slabě pancéřovaných zad nepřítele.
Americké stíhače tanků: Velmi účinné stroje působící velké poškození, které najdeme ve dvou různých větvích: vozidla s věží a bez ní. První zmiňovaný typ se může pochlubit dobrou pohyblivostí na úkor pancíře, zatímco druhý je přesný opak: soustředí se na silný pancíř a obětuje pohyblivost. Není třeba zdůrazňovat, že tyto dva typy vozidel vyžadují zcela odlišný přístup ke hraní.
Americká samohybná děla: Samohybná děla pod hvězdami posetým praporem jsou proslulá hlavně palebnou silou. Jejich děla jsou schopná napáchat působivé množství poškození na jednu střelu a jejich explozivní střely většinou mají široký poloměr výbuchu (tzv. vedlejší účinek výbuchu). Díky tomu dokáží zasáhnout více cílů naráz, pokud se nachází blízko sebe. Nevýhody jsou nevalná přesnost a značně pomalé nabíjení, což ponechává jen málo prostoru k chybování. Tato vozidla vyžadují hráče, který zužitkuje každý výstřel.
 
 

Německo: Elitní odstřelovač


Německé tanky ve svých konstrukcích ztělesňují pověstnou německou kvalitu, zejména pokud přijde na děla. Tento národ se může pyšnit několika nejpřesnějšími děly v celé hře, což jeho vozidlům umožňuje chrlit účinnou palbu i na velké vzdálenosti. Mnoho německých tanků má však jen průměrný pancíř. Přední převodovka v kombinaci s benzínovými motory navíc dává při zásahu vzniknout nepříjemným situacím, jako je selhání motoru a požár. Kvůli tomu se od německých tanků všeobecně očekává, že budou hrát podpůrné role a odstřelovače. Německo není nejjednodušším národem, za který hrát, takže to pro nové hráče nemusí být ta nejlepší volba.
Německé těžké tanky: Rané německé těžké tanky se dají obecně popsat jako všestranná vozidla se slušnými celkovými parametry. Problém je nicméně ten, že nemají pancíř pod úhlem, což by zvýšilo účinnost jejich pancíře. U pozdních těžkých tanků je na druhou stranu tento problém vyřešen. Dokážou tedy držet pozice na přední linii vcelku pevně. Bez ohledu na to mohou být poruchy motoru a požáry stále problém. Německé těžké tanky, zejména ty na X. úrovni, jsou navíc jedny z nejtěžších a největších vozidel hry. Kvůli tomu jsou oblíbenými cíli dělostřelectva.
Německé střední tanky: Německé střední tanky jsou solidně pohyblivé a dost přesné. V každém týmu tedy mají pověst opravdu oceňovaných podpůrných vozidel . Vzhledem k faktu, že jsou většinou daleko větší než jejich protějšky z jiných národů, bývají snadnějším cílem. Německé střední tanky najdeme ve dvou větvích: první, vedoucí k tanku E 50 Ausf. M, je charakteristická vcelku spolehlivým pancířem na úkor pohyblivosti a rychlosti otáčení tanku. Ta druhá ústí u tanku Leopard 1 a zahrnuje rychlé a mrštné stroje, ale s nižší tloušťkou pancíře.
Německé lehké tanky: I když jsou rané německé lehké tanky malé, mrštné a rychlé, vozidla na konci vývojové větve jsou skoro tak velká a těžká jako některé střední tanky. Výsledkem jsou nepříliš působivé hodnoty maskování, takže při průzkumné činnosti to chce hodně opatrný postup. Velikost a hmotnost se však mohou hodit při boji proti lehkým tankům nepřítele. V takových situacích mohou Němci do nepřátelských průzkumníků střílet i narážet, a přitom neutrpět přílišné nebo žádné poškození.
Německé stíhače tanků: Tyto stroje jsou jedny z nejúčinnějších vozidel ve své třídě. Dokáží nepříteli způsobit ochromující množství poškození, zatímco sami zůstávají v bezpečné vzdálenosti. Stejně jako americké, i německé stíhače najdeme ve dvou výzkumných větvích - stroje s dobrým pancířem a jednolitou konstrukcí a vozidla s funkční věží, ale špatnou ochranou. Zatímco první varianta je příjemná víceúčelová volba, druhá varianta neodpouští žádné chyby, ale je daleko nebezpečnější.
Německá samohybná děla: Dělostřelectvo tohoto národa je charakteristické vysokým potenciálem poškození na střelu, úctyhodným dostřelem a na svou třídu velmi dobrou přesností. Nicméně kámen úrazu všech německých vozidel je přítomen i zde. Dělostřelci jsou obecně daleko větší než u ostatních národů. Kvůli tomu jsou pomalejší a hůře se ukryjí.
 

Čína: Městská metla

Vozidla nízkých až středních úrovní tohoto národa se většinou zakládají na konceptech získaných nebo ukořistěných od jiných národů. Některé tyto modely se vyvinuly ve vlastní stroje dostupné na vyšších úrovních. Čínský technologický strom zatím nenabízí žádné možnosti výzkumu stíhačů tanků nebo samohybných děl. Číňané se odlišují děly, která jsou rozumně přesná a zároveň schopná způsobit značné škody velkým poškozením na střelu. Hlavní nevýhodou tohoto národa je praktická absence záporného náměru děla, kvůli čemuž je boj v kopcovitém terénu velmi těžký Ve výsledku mají Číňané skutečný potenciál buď na plochém terénu nebo v městské zástavbě.
Čínské těžké tanky: Čínské těžké tanky: Jak už bylo zmíněno, první vozidla, do kterých usednete, budou zahraniční konstrukce. To platí pro větev těžkých tanků počínaje VII. úrovní. Nicméně po tanku IS-2 a na IS-3 založeném tanku 110 se větev orientuje na produkci čínských vozidel, která následují směr poněkud originálnějších řešení než jen kopírovat sovětská vozidla. Pozdní čínské těžké tanky se dají popsat jako hybridy těžkých a středních tanků. Vlastnosti jako pohyblivost a dobrá kadence, což je typické u středních tanků, totiž kombinují se spolehlivým pancířem a odolnými věžemi, které najdeme spíše u těžkých tanků.
Čínské střední tanky: Podobně jako u těžkých tanků, první čínské střední tanky jsou zahraniční konstrukce. Jedná se zejména o kopie sovětského T-34. Tyto tanky se také vyvinou v osobité stroje, které se mohou pochlubit odolnými věžemi a děly s nejvyšším poškozením na střelu ve své třídě vozidel. Tyto vlastnosti, spolu s dobrou pohyblivostí, činí z čínských středních tanků zástupce nejnebezpečnějších podpůrných vozidel ve hře.
Čínské lehké tanky: Rané čínské tanky jsou v podstatě mozaikou různých zahraničních modelů, a tak se od původních modelů přílišně neliší. Nicméně počínaje VI. úrovní jsou modely výrazně čínské. Tato vozidla se dají popsat jako něco mezi lehkým a středním tankem s dobrou pohyblivostí a tenkým pancířem, typickým rysem lehkých tanků. Silná děla připomínají modely použité u středních tanků. Díky tomu se čínští průzkumníci občas hodí i do role středních tanků a značně tak přispívají k celkovému poškození, které tým nepříteli způsobí.