Úspěch v četě

Jak správně hrát Četu

Dnes se zaměříme na věc, která podle počtu hlasů obdržených v hlasování zajímá mnohé z Vás - úspěšné hraní v četě!  Také si nenechte uniknout nové hlasování, nyní odstartované na naší stránce, kde můžete hlasovat o tom, co bude v přespříštím díle Tankové akademie. A nakonec si ještě oznámíme, že příští díl akademie bude věnován tématu slabiny tanků.

Pokud jste ve hře nebo v četách nováčci, určitě se nejdříve podívejte na první dvě témata naší lekce: Čety - Základy a Hraní jako jednotka.  Pro ty z Vás, kdo už máte nějaké zkušenosti s hraním ve skupině, jsme připravili několik příkladů účinných sestav čety - v této části najdete užitečné tipy a triky pro určité kombinace vozidel pro Vaši bojovou jednotku. Pojďme se bez dalšího zdržování podívat, co můžete udělat pro to, aby Vaše jednotka na bojišti rozdrtila protivníka!

Čety - Základy

Každý, kdo někdy bojoval v náhodných bitvách ve World of Tanks určitě ví, jak nepředvídatelné jsou. Na jednu stranu, můžete do určité míry odhadnout, v jakých vozidlech Váš i nepřátelských tým vyrazí do bitvy, ale na druhou - nemůžete vůbec odhadnout, s kým a proti komu budete hrát. A to právě dělá náhodné bitvy tím, podle čeho se jmenují - náhodnými! V mnoha případech to tak vypadá, že se jedná o bitvu 15 jednotlivců proti 15 jednotlivcům, namísto tým proti týmu. Samozřejmě to neznamená, že se hráči po začátku bitvy nemohou do určité míry organizovat. Ale zároveň by bylo naivní očekávat dokonalou kooperaci s bezchybnou týmovou hru, když se většina těchto tankistů předtím ani neviděla, natož aby spolu hráli. A proto tu jsou čety.

Vedle toho, že to je skvělý způsob, jak si společně na bojišti užít s kamarády spoustu zábavy, vytvoření čety Vám dává určitou možnost vnést trochu pořádku do relativního chaosu náhodných bitev. Také tím zvýšíte Vaše šance ovlivnit výsledek bitvy ve prospěch Vašeho týmu. Co to tedy přesně je ta četa? Ve World of Tanks je četa malá bojová jednotka, kterou může vytvořit jakýkoli hráč, a která se může skládat až ze tří hráčů. Když do bitvy půjdete v četě, máte tu výhodu, že si vybíráte až 20 % vozidel ze složení Vašeho týmu, a co je ještě důležitější, můžete očekávat, že Vaši parťáci s Vámi budou spolupracovat a podporovat Vás.

Dobrá četa dokáže silně ovlivnit bitvu a v mnoha případech dokáže i tým dovést k vítězství. Klíčové je hrát společně jako jedna koordinovaná jednotka.

Hraní jako jednotka

 
Být jen tak v četě samo o sobě moc prospěchu nepřinese. Pokud to má k něčemu být, budete muset dodržovat pár jednoduchých pravidel:

Pozvěte hráče, které znáte a kterým důvěřujete.

I když pozvání náhodných hráčů do čety je skvělý způsob, jak poznat nové lidi, pokud Vám jde hlavně o vítězství, je lepší pozvat ty, které znáte a kterým věříte. Neznámý hráč je těžko předvídatelný a nikdy nevíte, co od něj v bitvě očekávat. Proto nejlepším kandidátem do čety jsou přátelé a hráči, se kterými jste již hráli a víte, že se na ně lze spolehnout.

  • Opatrně si vybírejte vozidla

Výběr vozidel je také velmi důležitý, a to nejen pro četu, ale pro celý tým, ve kterém četa bude. Především si musíte vybrat vozidla, u kterých víte, jak s nimi hrát a se kterými se Vám hraje dobře. Pokud neznáte úkol svého vozidla, nedokážete s ním hrát efektivně a můžete dokonce porušit taktiku, na které jste se s četou dohodli. Je dobré se nejdříve dohodnout na taktice a potom si vybrat pro ni ta nejvhodnější vozidla. Některé sestavy vozidel můžete najít v odstavci níže.

  • Pozor na úrovně vozidel

Při výběru vozidel pro Vaši četu je  extrémně důležité  dávat pozor na jejich úrovně. Hra  vždy   použije vozidlo s nejvyšší hodnotou pro skládání bitev (matchmaking) pro vyhledání týmu, takže pokud nesložíte tým z vozidel stejné úrovně, můžete vstoupit do bitvy jako takzvaná  „fail platoon” – četa obsahující alespoň jedno vozidlo, jehož parametry se absolutně nehodí k ostatním účastníkům bitvy. A taková četa je skoro k ničemu. Za zmínku stojí i skutečnost, že naši hráči obvykle nejsou k „fail četám“ příliš zdvořilí - mít v týmu takovouto „sebranku“ může citelně snížit jejich šance na vítězství.

Jak se tedy vyhnout takovému trapasu? Co se týče sestavování bitev (matchmaking),  většina vozidel ve hře se řídí pravidlem +/- 2 úrovní. To znamená, že mohou být zařazena do bitvy proti tankům až o 2 úrovně vyšším, než je úroveň jejich. Tím nejjasnějším řešením tedy je vytvořit četu z vozidel stejné úrovně. Ale nezapomínejte, že toto pravidlo  se nevztahuje  na většinu lehkých tanků IV. a vyšší úrovně (protože ty mají matchmaking pro průzkumníky). Pokud tedy chcete mít ve své četě lehký tank střední úrovně, ujistěte se,  že má o úroveň méně  než vozidla jiných typů, která jste si pro bitvu vybrali.

  • Spolupracujte spolu

Asi nejjasnější ze všech pravidel, ale nikdy ho nelze dost zdůraznit - jdete do bitvy jako jednotka, tak se tak i chovejte. To znamená, držte se pohromadě, postupujte podle stejné taktiky a navzájem si kryjte záda. Pokud po doběhnutí odpočtu bitvy každý vyrazíte jiným směrem, tak se nijak nelišíte od hráčů, přiřazených k Vašemu týmu náhodně.

  • Komunikujte

Komunikace je klíčovým prvkem čety. Bez ní nebudete moci koordinovat svůj postup ani se dohodnout na taktice, nemluvě o nemožnosti požádat o pomoc když dojde na kritickou situaci. Psát v bitvě do chatu je někdy problém, zvlášť když okolo lítá jedna střela za druhou. Proto doporučujeme při hraní v četě používat hlasovou komunikaci - je to rychlejší, intuitivnější a méně to bude narušovat Vaše soustředění. Můžete buďto použít hlasovou komunikaci přímo ve hře (je nutné ji zapnout v nastavení), nebo použít externí program dle vlastního výběru. Nezapomínejte ale, že použitím dalšího programu můžete snížit výkon herního klienta.

  • Soustřeďte palbu

Soustředit palbu na jednoho nepřítele je nejúčinnější způsob, jak ho nejrychleji vyřadit a snížit tak počet hlavní nepřátelského týmu. A čím méně děl mají, tím méně poškození Vám mohou způsobit. Abyste mohli palbu účinně koordinovat, je dobré jednoho člena čety pověřit výběrem cílů, na které se budete soustředit. A na tank, který on vybere a označí, se ihned poté všichni zaměříte. Označení můžete provést použitím příkazu  „požaduji palbu“, nastaveným ve výchozím nastavení na klávesu T.

Účinné sestavy čety – Příklady

Prosím berte na vědomí, že příklady uvedené níže jsou jen některé z možností dostupných ve hře. Stejně tak i taktiky pro ně doporučované jsou jen tipy a doporučení - vyzkoušejte jak různé sestavy, tak taktiky. Upravte si je podle vlastního herního stylu a osobních potřeb.

  •  2-3 těžké tanky:

Nejzákladnější a možná na hraní nejsnazší sestava: tlustý pancíř, velká děla a dohromady spousta bodů výdrže - tím nic nezkazíte. Zahrát takovou četu dobře je dost snadné. Prostě si vyberte svou oblíbenou trasu a společně se jí vydejte, využívejte svůj pancíř a palebnou sílu k postupnému zatlačování bitevní linie směrem k nepřátelské základně. Hlavní je soustředit palbu a nezůstávat na jednom místě příliš dlouho: soustřeďte svou palbu na jednoho nepřítele dokud není zničen a potom pokračujte dále k dalšímu protivníkovi. Tímto způsobem budete velice rychle snižovat počet děl v nepřátelském týmu, zatímco se budete pořád přibližovat k vlajce a tím na protivníka vyvíjet tlak.

Nevýhodou této sestavy je, že se obvykle nebudete moci přesunout na druhé křídlo nebo se vrátit bránit základnu - Vaše tanky na to budou moc pomalé. Proto je tak důležité tlačit vpřed: pokud se druhé křídlo zhroutí, alespoň budete mít šanci, že obsadíte základnu dříve než nepřítel. A navíc, pohybující se tanky jsou obtížnějším cílem pro dělostřelectvo. To je mimořádně důležité i proto, že těžké tanky jsou obvykle jeho oblíbeným cílem.

  •  Těžký tank + 1-2 střední tank(y)

Tato sestava se specializuje buďto na likvidaci jednoho silně pancéřovaného cíle (jako je KV-4 nebo E-100), nebo na přepadávání skupiny postupujících nepřátel. V tom prvním případě je úkolem těžkého tanku čelně napadnout nepřítele a zaujmout jeho pozornost, zatímco dva střední tanky ho napadnou z boku nebo zezadu, kde mají přístup k jeho méně pancéřovaným částem. V tom případě ho prostě přemůžete tím, že dva tanky neustále střílejí do jeho nejzranitelnějších částí a rychle tak zprovodí ze hry jeden z nejdůležitějších tanků nepřátelského týmu. Je to poměrně snadné, pokud tedy nejsou nablízku další nepřátelské tanky, které by ho mohly zachránit.

V tom druhém případě těžký tank upoutá pozornost nepřátel, zatímco střední tanky nejprve zůstanou skryté. Tato taktika je velmi obtížná, obzvláště pro onen těžký tank, protože bude muset udržet více nepřátel najednou. Zatímco se nepřátelská skupina soustředí na těžký tank, Vaše střední tanky se k nim připlíží buďto z boku nebo zezadu. A poté stejně jako v prvním případě začnou pálit na zranitelná místa zaměstnaných tanků. Nejprve se přitom zaměří na ten nejnebezpečnější nebo ten nejpoškozenější cíl. Pokud to provedete správně, způsobíte v nepřátelské skupině obrovský chaos - začnou se otáčet, plést jeden druhému do cesty a ztratí soustředění. To umožní těžkému tanku se zapojit do boje a také zahájit palbu na jejich slabiny.

V obou případech je zásadní sledovat Vaše okolí, aby Vás během obkličovacího manévru nepřekvapila další nepřátelská vozidla.

  • 3 střední tanky (takzvaná „Vlčí smečka”)

Tato sestava vyžaduje mezi členy čety mimořádnou spolupráci stejně jako skutečně rychlé střední tanky. Pokud to ale zvládnete, vnesete na bojiště skutečný děs! Síla této sestavy spočívá v její pohyblivosti a schopnosti provést rychlé, nečekané útoky, po kterých zmizíte, než nepřítel zareaguje. Prvním pravidlem vlčí smečky je být neustále v pohybu. Vaše pohyblivost Vám umožňuje se svobodně pohybovat z jednoho křídla na druhé, zatímco budete hledat příležitost k úderu. Vybírejte si osamocené tanky, tak jako skuteční vlci hledají zatoulanou kořist, vzdálenou od stáda. Vrhněte se na nepřítele ze všech stran, zatímco budete okolo něj kroužit a neustále pálit. Brzy z něj zbude jen ohořelý vrak. Jak s ním skoncujete, vydejte se hledat další cíl.

Ve vlčí smečce se musíte naučit vyhledávat příležitosti a efektivně je využívat k provedení zničujících útoků na křídla nepřítele, proniknutí za bojovou linii a útok zezadu, rychlý postup k dělostřelectvu a samozřejmě k efektivní likvidaci osamocených cílů. Aby to vše fungovalo, je zcela nezbytné mít jako vůdce smečky zkušeného a silného hráče, který určí směr postupu smečky a rozhodne, na jaké cíle se bude soustředit. Pamatujte, koordinace je v této sestavě nenahraditelná. Ujistěte se, že všichni členové čety jsou sehraní a poslouchají vůdce. Také nezapomeňte, že střední tanky jsou zamýšleny jako podpůrná vozidla, takže i když jste v četě, nesnažte se vést útok - nechte nejdříve útočit své těžké tanky a potom zaútočte podle toho, jak se naskytne příležitost.

  • Lehký tank (průzkumník) + 1-2 dalekonosná děla

Tuto četu je obtížné dobře zahrát, protože z velké části závisí na schopnostech řidiče lehkého tanku. V tomto případě lehký tank aktivně prozkoumává mapu, vyhledává nepřátelské cíle a označuje je pro dělostřelectvo. Obě děla soustředí palbu na stejný tank. Může to tak být účinný způsob, jak rychle a efektivně vyřazovat jednotlivé členy nepřátelského týmu, nebo je vážně poškodit. V nejlepším případě ostatní hráči ve Vašem týmu budou muset jediné - udržet nepřítele od Vašeho dělostřelectva a dodělat poškozené cíle.

Jak jsme již zmínili, role průzkumníka tu je klíčová. Je to on, kdo bude při odvážném průzkumu mapy riskovat. Protože pokud on nenajde pro dělostřelectvo cíle, to nebude mít na co střílet. Proto by průzkumník měl být tím nejzkušenějším ze členů Vaší čety a měl by být vynikajícím řidičem lehkého tanku. Stejně tak musí dokázat zůstat naživu. K tomu bude potřebovat dobrou znalost map a těch nejlepších míst pro průzkum, stejně jako dovednost využívat okolí k ukrývání se. Pokud bude Váš průzkumník zničen, dělostřelectvo nebude mít na výběr a bude muset doufat, že zbytek týmu pro ně odhalí nepřítele, což se ale nemusí podařit. I přesto by soustředění palby na jeden cíl mělo být jasnou taktikou, pokud tedy situace na bojišti jasně nevyžaduje dělostřeleckou podporu na dvou různých místech najednou.

Uvědomte si také, že tato sestava velice závisí na situaci. Tím máme na mysli, že se skutečně vyplatí na otevřených mapách, kde má dělostřelectvo dosah na více míst. V městském prostředí může být účinná hra podstatně náročnější.

  • Lehký tank (průzkumník) + 1-2 stíhače tanků

Poslední příklad na našem seznamu se v mnohém podobá tomu s dělostřelectvem. Má se soustředit nejen na způsobování velkého poškození odhaleným vozidlům z dálky, ale také na přepadávání a lákání nepřátelských vozidel do pasti. Lehké tanky teď mají takovou zvláštní vlastnost, že ať jedou kamkoliv, pravděpodobně přitáhnou nepřátelskou pozornost. Je to zčásti proto, že nechat průzkumníka aby hlásil svému týmu Vaše pozice je skvělý způsob, jak pohřbít Vaši taktiku a nechat se zničit. A zčásti proto, že mnoho hráčů vidí křehké průzkumníky jako „snadné killy“ a bonusy ke svým zkušenostem a kreditům za bitvu. Ve výsledku lehké tanky mohou často donutit nepřítele, aby změnil své priority a pustil se za nimi. A tam vstoupí do hry Vaše stíhače tanků - nalákejte pronásledovatele na otevřené prostranství, kde Vaše skryté stíhače budou mít otevřené palebné pole. A pak sledujte ve zpětném zrcátku, jak je Vaši spoluhráči rána za ranou přeměňují na pokroucené trosky.

Takovým přepadem můžete dost účinně snížit počet hlavní nepřátelského týmu, musíte ale pamatovat, že velice záleží na situaci (nemůžete očekávat, že nepřítel vždy skočí na špek). A bez perfektních schopností řízení lehkého tanku to také nepůjde. Co navíc, neměli byste jít do bitvy na mysli jen s touto taktikou, protože by to mohlo Vaše stíhače tanků vést k nečinnému vyčkávání, namísto aby podporovaly tým tam, kde budou zapotřebí. Proto by přepady měly být použity, když je vhodná příležitost. Primární taktikou pro tuto četu by mělo být odhalení nepřátel lehkým tankem a jejich postupná likvidace pomocí stíhačů tanků.